До всички българи по света

ДО
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО СВЕТА
ПРИЗИВ
за
отбелязване на най-българския празник по света

Уважаеми сънародници,
България е най-древната държава в Европа, съхранила успешно през изпитанията на хилядолетията своето име, култура и идентичност. Традицията още от предхристиянската ни култура отбелязва възраждането на живота в Новата година на Първи март – единствения по рода си в целия свят най-български празник. Той датира още от времето на стара Велика България.
В навечерието на най-българския празник ВИ ПРИЗОВАВАМЕ да си подадем ръка и преодолявайки разстоянията във времето и пространството да продължим отколешната традиция, като подарим Мартеници на най-близките 13ни и уважавани хора – за здраве, радост, духовна чистота, берекет и плодородие във всяко добро дело. Нека точно в 12 часа на обяд (местно време) на Първи март 2018 година, всеки българин да публикува в социалните мрежи с хаштаг/hashtag:#BabaMarta кадри от нашия уникален празник на вярата и надеждата в жизнеността и благоденствието. Нека покажем на света, че българският дух е жив и където има българи по света, има и Мартеници! Нека съзидателното начало да бъде пътеводна звезда в нашите усилия за добро и красота!
В момента на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ви призовавам заедно да направим уникална позитивна кампания на Родината, едновременно отбелязвайки от всички места по света, където сме, най-българският празник – Баба Марта.
Пожелавам да пазите все така ревностно българските обичаи, традиции и духовност, за да пребъде през годините родната ни култура по света чрез символите, които съхраняват магията на българския дух във всеки, който се докосва до него!

Петър Харалампиев,

председател на Държавната агенция за българите в чужбина
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1916