13-ти ноември – Световният ден на добротата

На Световния ден на добротата обсъждат с децата смисъла на добротата и лекарската професия

На 13 ноември се отбелязва Световният ден на добротата. Празникът датира от 1998 г., когато като съглашение между благотворителни организации от всички краища на света е създадено Световното движение за доброта. Този неофициален празник подтиква хората да са добри един към друг и да разпръскат щастие, веселие и мир чрез доброта.

5За добротата и човеколюбието с ученици от 1-ви клас от СУ „Йордан Йовков“ в клуб „Дружба“ към ОС на БЧК – Русе ще говорят д-р Красимира Йорданова и старшата медицинска сестра Дарина Баркова от отделение по Съдова хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“ на 13-ти ноември – Световният ден на добротата. 7Специалистите ще споделят с децата защо са избрали именно тези професии и как ежедневните актове на милосърдие осмислят живота им. Лекар и медицинска сестра са професии, отдадени на грижата за другите. Сами по себе си те са акт на себеотдаване, а проявата на съпричастност и лично отношение към всеки пациент са сред водещите принципи в практиката на специалистите от Лечебни заведения „Медика“.

Предвидено е в беседата да бъде засегната и темата за всекидневните битки, които водим, раздразнението на тълпата, шума на съседското куче, грубата контрольорка в автобуса и други. Всички тези стресови ситуации черпят от енергията, която може да се вложи в добри дела. Как можем да се надяваме да имаме мирен свят, когато не сме в състояние да създадем мир в нашия собствен живот? Фокусираме се върху негативното, създаваме стрес и враждебност. Отдаваме значение на нещата, които нямаме, създаваме чувства на липса и неудовлетвореност. Какво ще стане, ако се съсредоточим върху добрите неща в живота и бъдем благодарни за това, което имаме, вместо да бъдем нелюбезни или раздразнени за това, което нямаме?

1 3 4 6

Top