Дейности по Национална програма „По-здрави”

Успешно приключиха дейностите по Националната програма  „По-здрави” деца в СУ „Йордан Йовков” – Русе

Учениците от II „а” клас успешно се включиха в изпълнението на дейностите по НП „По-здрави деца”. В продължение на 6 урока те се запознаха с теми свързани с разнообразното хранене, активния начин на живот и спорт и др. Второкласниците с радост попълваха своите познавателни книжки по темите и майсторяха изделията, предвидени в уроците.

Партньори в това здравно приключение бяха няколко:

Със Задругата за чиста храна в лицето на Филип Хайвазиян учихме за хранителната пирамида, видовете брашна, прахме тесто като отделихме глутена, а за финал учениците направиха вкусна пица от пълнозърнесто тесто и разнообразни продукти.

УМБАЛ „Медика” се включи също активно на нашата покана. Лектори бяха д-р Гайтанджиев, който разговаря с децата по темата за водата в човешкото тяло и как да се предпазим от дехидратация. Д-р Андреев беседва с децата върху активния начин на живот и спортуване и разработи специално за тях комплекс от общоразвиващи упражнения, които учениците ежедневно да изпълняват за своята физическа дееспособност, което е и част от проектната устойчивост за продължение на програмата след нейния край. С особен интерес учениците посетиха и базата в ДКЦ 1, където под лекарски надзор изпълниха за първи път предложените упражнения.

Ветеринарна клиника „Албейтар” и д-р Витанова посветиха време на нас и разговаряха с учениците по темата за грижите за домашните любимци. Тази така емоционална  среща беше комбинирана с празник на домашния любимец. Класната ни стая се озвучи от радостните песни на папагалчета, хамстери, рибки, костенурки, кучета и котета, които ни бяха на гости в този ден. Децата-стопани разказаха как се грижат за тях, а д-р Витанова им даде практически съвети и насоки как да разпознават какво му има на животното и от какво се нуждае то.

Финалът на цялата национална програма беше сложен от вълнуващата тема за храната и как да и се наслаждаваме заедно със семействата. Всички те бяха сложени пред кулинарното предизвикателство да измайсторят любимата си фамилна рецепта, да фотографират моменти от приготвянето и,а за капак да донесат ястието в класната стая за дегустация. Всяко дете трябваше да представи рецептата на своето семейство и да презентира самото ястие. Това угощение се превърна в красив празник на домашната здравословна и разнообразна храна. В палитра от цветове и вкусове се смесиха българска, арабска, турска и арменска кухня, които донесоха на всички неподправен вкус, настроение и запомнящи се емоции.

Средно училище „Йордан Йовков” изказва своите най-искрени благодарности към семействата и партньорите по програмата. Без Вас тази програма не би била толкова интересна и полезна за нашите деца.