2019 – година на Периодичната таблица

           Учениците от СУ „Йордан Йовков” – Русе отбелязаха 150 години от създаването на Периодичната таблица на Дмитрий Иванович Менделеев , като се включиха активно в различни дейности: изготвиха табла – Периодична таблица в учебника „ Основи на химията” през 1905 г. (VІІ”а” клас – Ивон Иванова), Периодична таблица на химичните елементи (Теодора и Петя Тодорови от Х клас),

        Делото на Менделеев и Периодичната таблица (Емили Тери Паркър от VІІ „б” клас). Ученичката Ирина Ганева от VІІ”а” клас нарисува   портрет на Д. И. Менделеев.

                         Илкем Юсуфова и Боян Николов от Х клас направиха постер за новооткритите химични елементи (z = 111 – z = 118). Осмокласниците се включиха с постери на тема „Новата периодична таблица на Европа прогнозира  кои химични елементи ще изчезнат през следващите 100 години” и „География на Периодичната  система – химични елементи и флаговете на държавите, в които са открити.”

Сахра и Селин от VІІ „б”клас представиха постер за най-странните химични елементи, които човечеството познава,  Шенай и Рени от VІІ „б”клас  – за „Халогенна група”, а Диана Теодосиева и Вера Василева от VІІ”а” клас за „Алкална група”. Шестокласниците – Симона Дончева, Ивайло Василев и Веселин Златински участваха с постери за изучените вещества на елементите водород, кислород и желязо.

Виктория Пеева от XII клас представи презентация „2019 – Международна година на Периодичната таблица ”, която от 06.03.2019 г. е на вниманието на ученици и учители в училище.