В света на хармонията и красотата

Една от хубавите традиции в СУ „Йордан Йовков“ – Русе, утвърдили се в училищния живот през годините, са ученическите конференции в навечерието на Патронния празник – 9 ноември. Шестото издание на този училищен формум се проведе под наслов „Посланията в творчеството на Йордан Йовков“ на 6 ноември 2018г. За пореден път учениците от прогимназиален и гимназиален етап преоткриваха любовта, надеждата, красотата въплатени в света на Йовковите герои. Към творчеството на големия класик учениците на свой ред показаха творчески подход.

Даяна и Алейда от V“б“ клас откриха конференцията със своите стихотворения „Любов“ и „Есен“.

Десислава Димитрова от X клас рецитира своето стихотворение „Бог е любов“, с което спечели I място в XVII национален конкурс „Бог е любов“.

Людмил, Мелиса, Симона и Ивелин от VI“а“ клас въведоха своите съученици в ангелския свят на доброто с драматизацията на откъси от разказа „Серафим“.

Десислава от VII“a“ клас припомни Йовковото послание за вярата, въплатено в легендата за бялата лястовичка – в разказа „По жицата“.

Илкем Исуфова от Х клас равълнува присъстващите с емоционалното изпълнение на откъс от разказа „Песента на колелетата“.

На руски език прозвуча откъс от Йовковия разказ „Друг свят“, изпълнен от Даниил Александрович от VIII клас.

Петя Тодорова и Боян Николаев от X клас привлякоха вниманието с умелото си произношение, четейки на английски език част от разказа „Албена“.

Мария Николова от XII клас и Боян Николаев от X клас пресъздадоха умело сцена от пиесата „Албена“ и предизвикаха най-много овации. Зрелостничките Виктория Пеева и Вилиана Гълабарова ракриха една от тайните на Йовковото магическо слово с презентацията си митове и легенди в разказите на Йордан Йовков. Водещите Ипек Енгинова и Мария Руменова представяха участниците. Конференцията бе кратко и извисяващо духа докосване до вечните ценности в Йовковия творчески свят. Участниците бяха поздравени от директора на училището Еленка Димитрова и от своите учители. Хубав спомен от вълнуващия час е и общата снимка на финала на събитието.