1 декември – Световнен ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата е определена през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, за да се насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да се подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване. Денят е основателен повод да се замислим какво знаем и как да се предпазим.
В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори. Специалисти от цял свят търсят начин да се преборят с нелечимата болест, но прогнозата за положителен резултат е в далечната 2030 г.
Учениците от СУ „Йордан Йовков“ заявиха своята съпричастност към борбата срещу вируса. В ранното утро на 29 ноември инициаторите от ХI клас посрещаха учители, ученици и административен и обслужващ персонал и ги закичваха с червена лентичка – международен символ на солидарност към ХИВ-позитивните и живеещите със СПИН. Деветокласниците раздаваха изработен от тях флайер с лаконична, но важна информация. Тази година кампанията е под надслов „Промените се правят от общностите“.

 

Please follow and like us: