9 НОЕМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

Скъпи настоящи, бивши и бъдещи възпитаници, педагози и служители на СУ „Йордан Йовков“,

Днес, 9.11.2021 г., е един особен и различен ден за всички нас. На този ден отбелязваме 64 години от основаването на СУ „Йордан Йовков“ – гр. Русе и 141 години от раждането на нашия патрон. Писател, копнеещ за красив и нравствен свят и оставил за поколенията думите на своя герой Сали Яшар „има нещо, което стои над всичко друго – любовта между хората“.

Специално за празника възпитаниците и екипът на училището бяха поздравени от уредника на Дом паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – г-жа Кремена Митева.

Сложната епидемиологична обстановка не попречи на традиционните за нашето училище конкурси за литературно произведение и рисунка по мотиви на произведения на Йовков. Най-добрите от тях можете да видите в интерактивния сборник „64 години от основаването на СУ „Йордан Йовков“. Интерес сред учениците предизвика и интерактивната дискусия върху цитати от Йовковото творчество.

Нека в деня, в който се е родил Йордан Йовков, си припомним думите му: „България! Какъв дълбок и нов смисъл има тая дума. Как трепва и боли душата, как всяка буква дълбоко се връзва в нея, всяка буква открива жива, мъчителна рана.“

С мисъл за бъдещето на нашето училище, чийто патрон е Йордан Йовков, нека пристъпим към утрешния ден като добри, знаещи и можещи хора!

Честит празник!

Кремена Кръстева

Директор на СУ „Йордан Йовков“

Please follow and like us: