Третокласници от СУ „Йордан Йовков“ гостуваха на Районен съд – Русе

Третокласниците от СУ „Йордан Йовков“ – Русе бяха специални гости на традиционния Ден на отворени врати в Районен съд – Русе. Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет за популяризиране на дейността на институцията. Учениците бяха придружавани от директора на училището – г-жа Кремена Кръстева и класните си ръководители.

Председателят на Районния съд в Русе – съдия Елена Балджиева, и съдия Велизар Бойчев посрещнаха децата в най-голямата съдебна зала и на достъпен за тях език ги запознаха с работата на съда. Съдия Бойчев им обясни кои са участниците и страните в едно съдебно производство, кой къде застава в съдебната зала, какъв е редът за протичане на съдебните заседания. От съдия Балджиева учениците научиха и за особеностите на гражданското правораздаване. Доказателство за интереса от страна на учениците бяха верните отговори, които децата дадоха на въпросите от викторината в края на срещата.

Третокласниците искрено се въодушевиха от възможността да се облекат с тоги и да заемат съответните места на съдии, прокурори и адвокати в съдебната зала. Най-активните от тях бяха наградени с книги, а всички присъстващи получиха Конституцията на Република България и информационни брошури от Висшия съдебен съвет.

От своя страна, децата подариха на домакините си специално изработено от тях пано, рецитираха стихотворения и отправиха своите пожелания за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Чрез инициативата Ден на отворените врати Районен съд – Русе цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и изграждане на доверие в работата на институцията и на съдебната система като цяло.

Please follow and like us: