В часовете по религия ученици от СУ „Йордан Йовков“ – Русе отдадоха своята признателност към делото на светите братя Кирил и Методий

На 11 май православната църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. Делото им е оставило своя дълбок отпечатък върху всички етапи на героичен възход и съдбоносни падения в тринайсетвековната история на нашия народ.

За да отбележат празника учениците от третите класове на СУ „Йордан Йовков“ – Русе в час по религия се запознаха с мотивите, водили Солунските братя при създаването, разпространението и отстояването на азбуката ни. Децата научиха, че основната сила, движила перото на Св. Кирил и на брат му Св. Методий, е било желанието им да преведат Свещените книги на разбираем за славянските народи език. Преподавателят по религия – г-жа Жасмина Янева – по един интересен и увлекателен за учениците начин ги запозна с буквите от първата българска азбука и им разказа историята на нейното създаване. Децата научиха и за учениците на Кирил и Методий, които продължили делото им и превели Божието слово, благодарение на което България станала една от първите държави в света, която чете Библията на своя собствен език.

Всичко научено учениците претвориха в красиви рисунки, с които подредиха изложба в чест на празника.

Please follow and like us: