Екскурзия – април 2016 г.

ЕДНА НЕЗАБРАВИМА ЕКСКУРЗИЯ ПРЕЗ АПРИЛСКАТА ВАКАНЦИЯ С УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИАЛНИЯ И ПРОГИМНАЗИАЛНИ ЕТАП В УЧИЛИЩЕ

[slideshow_deploy id=’4781′]

Ето и информация за посетените места:
Рилският манастир е ставропигиален манастир, намиращ се в Югозападна Българияобласт Кюстендилобщина Рила. Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници вБългариясимвол на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО

МЕЛНИК

Мелник се намира в Югозападна България. Разположен е в полите на Пирин планина. Градът е създаден още през античността. Мелник е най – малкият град в България, градът е притегателен център за туристи. привлекателен със старинните си къщи, легендарна история, невероятна природа и ароматни вина. Мелник очарова туристите, с пейзажа на Мелнишки пясъчни скали, привлекателните старинни къща с богата архитектура, прекрасната природа и хубавото червено вино. Градът е обявен за културно – исторически резерват. Интересни забележителности в града са: Градският исторически музей, Кордопуловата къща.

РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Роженският манастир е един от най-важните и ценни културни и религиозни центрове, дълго време играл ролята на посредник между различните балкански култури. Манастирът възникнал вероятно през 13в., когато Мелник бил многолюден и богат средновековен град. Запазена е дарствена грамота (1220г.) от канцеларията на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян, в която се споменава манастира. Според някои историци тя се отнася за Мелнишкия манастир „Св.Богородица Спилеотиса“, но приблизителното време на създаването на манастира се потвърждава и от припискав гръцки ръкопис от 13в. В нея се казва, че той принадлежал на манастира „Богородица Роженска“, който се намирал над Мелник

Ванга – от Петрич до Рупите

М. Рупите – защитена местност разположена на 10 км. От Петрич и на 2 км. От с. Рупите „Не е важно какъв си – важното е да си добър човек!“ е казвала баба Ванга. Две са сградите, които и до днес напомнят за нея – къщата й музей в гр. Петрич и храмът „Св. Петка Българска“ в местността Рупите. Музеят отваря врати 12 години след смъртта на пророчицата – на 5 май 2008 г. 

Самуиловата крепост

Самуиловата крепост се издига на десния бряг на р. Струмешница, на 16 км западно от гр. Петрич.

В края на Х и началото на ХІ в. сл.Хр., по времето, когато българската държава начело с цар Самуил (управлявал от 997 г. до 1014 г.) води война с Византия, на това място е изградена Ключката отбранителна система. Част от тази система е и Самуиловата крепост, която заема стратегическо място и вероятно е използвана като команден пункт от цар Самуил.

Историята разказва, че през 1014 г. войниците на византийския император Василий ІІ нанасят поражение на българската армия и вземат в плен 14 хиляди български войници. Василий ІІ нарежда всичките пленени българи да бъдат ослепени, а на всеки 100 да бъде оставен по един с едно око, за да води другарите си по обратния път към дома. Според една легенда цар Самуил не издържал на гледката на хилядите ослепени свои войници и починал. А Василий ІІ останал в историята с прозвището Българоубиец.

Националният парк-музей „Самуилова крепост” включва археологическия обект „Самуилова крепост” с консервирани 13 малки землянки и т.нар. „Голяма землянка”, както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. Над руината е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и експозиционна зала.

Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Днес той е една от най-посещаваните забележителности в Югозападна България.

И ако на това не е уникална екскурзия Вие преценете. Ние ръководителите на групата Й. Колева и Ф. Мехмедали изказваме благодарност към учениците които бяха с нас. И ги каним на следващото пътешествие в красива България а именно Родопа планина.

Пожелаваме на всички ученици здраве и успешно завършване на учебната година.

Благодарим!!!