МАГИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗИКАЛНИ МАГИИ В СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ – РУСЕ

Редица съвременни изследвания сочат, че един от най-добрите начини за ангажиране на учениците в процеса на учене е като включим изкуството в училищния живот Така придобиването на нови знания може да се случва не само в рамките на учебните часове, но и в извънкласните дейности. Пример за това са активностите, реализирани в рамките на Модул „Изкуство“ на Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, благодарение на която от началото на учебната 2022/2023 година ученици от 3 и 4 клас на СУ „Йордан Йовков“ – Русе навлизат в дебрите на музиката и илюзиите.

В сформираната под ръководството на гл. ас. д-р Петя Стефанова – преподавател по музика в РУ „Ангел Кънчев“, инструментална група за изпълнение на съвременна музика 8 момчета и момичета от русенското средно училище се запознават и сами изработват нетрадиционни инструменти и разучават съвременни музикални произведения. Процесът на създаване на алтернативни звукоизвличащи уреди е съпътстван от предоставянето на много допълнителна информация и занимателни дискусии. До приключването на дейността предстои да бъдат изработени и по-големи звучащи конструкции, с които децата да изпълняват различни произведения, а защо не един ден и да създават и свои. Те вече разучиха „Концерт в гората. Приказка в ноти“ – песни по музика на техния ръководител гл. ас. Петя Стефанова и текстове на Атанас Цанков, и реализираха своя първи музикален запис в импровизирано звукозаписно студио с професионална техника.

И за да бъде магията пълна в работата на групата с много ентусиазъм и отдаденост се включи като доброволец Симеон Петров – педагог и илюзионист. Своеобразната симбиоза между музиката и илюзионното изкуство създаде онази неповторима атмосфера, която привлича като магнит последователи и нови желаещи да се включат в състава. Наученото до момента учениците ще представят в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе през месец април.

Please follow and like us: