ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ

Денят на Ботев и на героите, загинали в борбата за свобода, тази година отведе ученици, учители и родители на едно от местата, свързани с национално-освободителните ни борби.

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ

Ученици от различна възраст,учители и родители се включиха в поклонението пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в Букурещ. В румънската столица те бяха посрещнати и придружени от проф. Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния,. Интерес предизвика посещението на гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви, патриоти и дарители, живели в румънската столица. Разходката и разказите на проф. Велчов разкриха част от архитектурните забележителности на Букурещ. Най-весело и забавно бе посещението на Зоологическата градина. Това бе едно паметно пътуване.

На 2 юни 2019 г. на организирана от Посолството на Република България церемония беше отбелязан Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев в парка „Михай I“ в Букурещ бяха поднесени венци, като по традиция беше почетена и паметта на Апостола на свободата Васил Левски, пред чийто бюст-паметник бяха поднесени цветя.
Представителят на БПЦ в Букурещ архимандрит Виктор извърши заупокойна молитва, а деца от училището „Йордан Йовков“ към Посолството и от СУ „Йордан Йовков“ – гр. Русе представиха рецитал на стихотворения и песни.
На събитието присъстваха дипломати от Посолството и техните семейства, представители на българската общност в Букурещ, гости от читалище „Христо Ботев“ – гр. Русе, русенските дружества „Традиция“ и „Традиционеръ“, Българския държавен архив, Съюза на пенсионерите – 2004, както и на мотоклуб „Lowlanders MC Rousse“.